Dra in vatten

Har du egen brunn, hink på köksbänken eller kanske till och med kommunalt vatten på lantstället?vattenbrunnHus & Hem tipsar om hur du kan planera din vattenförsörjning på landet. Att endast ha en hink med vatten på bänken kan innebära mycket möda och stort besvär.Förutsatt att vattnet är helt rent är det helt okej enligt hälsosynpunkt att hämta vatten i hink. Vattnet kan dessutom hålla en bra stund och stå länge innan det blir dåligt. Det som kan hända är att det smakar konstigt om det stått i en plasthink länge men farligt är det inte.

Håll koll på vattenkvaliteten

Kvaliteten i den egna brunnen kan förändras. Enligt Socialstyrelsen bör du analysera vattnet ungefär var tredje år. Du bör också vara uppmärksam om vattnet börjar lukta eller smaka illa. Bakterier som orsakar sjukdomar kommer ofta från felaktiga avlopp. Följ det gamla rådet att hämta vatten uppströms och tvätta dig i det som kommer nedströms. Det gäller än idag. Grundvattnet strömmar under marken så det är viktigt att hålla koll på vilket håll så att avloppsanläggningar placeras rätt.

Reningsfilter till din brunn

Har du en egen brunn med en del problem kan det vara bra att installera ett vattenfilter för att få ett riktigt rent vatten. Då slipper du riskera din hälsa på grund av ett dåligt vatten. Olika reningsfilter kan du läsa mer om här då det finns olika filter för olika slags föroreningar. Vattenkvaliteten kan förändras och då kan det vara bra att regelbundet testa det för att se om man eventuellt behöver installera filter.

Om kommunalt vatten är ett alternativ

Kommunalt vatten ät något som är enkelt och de flesta av oss är vana vid. Inte bara de kommunala vattenverken säljer vatten på ledning. Har du tur kan det finnas andra privata vattenleverantörer på din ort. Målet för alla som säljer vattenledningar är i alla fall att du som kund ska känna dig trygg för kvaliteten. Den som säljer vattenledningar har ett ansvar att det är ett bra vatten. Precis som de kommunala vattenverken har.