Utvändig design

shutterstock_304637168För att huset ska hålla under många generationer, behövs det ses över och underhållas med jämna mellanrum. Lika viktigt som det är att hålla interiören i bra skick, är det viktigt att utsidan står emot väder och vind. Detaljer som vackra fönster kan lyfta huset och göra att det ser både ombonat och välskött ut. Att byta fönster kan vara ett enkelt sätt att förnya i hemmet. Kanske är de gamla fönstren i dåligt skick, är krångliga att öppna och släpper ut mycket värme. Enligt Byggportalen Byggportalen så kan uppvärmningskostnaderna sänkas med ett fönsterbyte och det gäller speciellt i äldre hus, där isoleringen kring fönstren ofta är dålig och där värme tar sig ut. Inför en renovering av ett äldre hus, bör därför fönstren bytas. Fönsterbytet i sig ökar dessutom värdet på huset när det säljs.

Olika typer av fönster

Det finns en rad olika fönster på marknaden att välja mellan. Materialet kan bland annat vara av trä, aluminium och stål och det kan skilja mellan upphängningen.windowDe olika typerna av fönster har olika fördelar och nackdelar. Ett träfönster har fördelen att det kan målas i precis valfri färg och finns i ett stort utbud till exempel och kan underhållas och renoveras under lång tid. Dock kan det vara just det här med underhållet som skrämmer många som istället väljer ett aluminium eller PVC fönster. Ett fönster i aluminium är väldigt tåligt i utsatta miljöer och kräver nästintill inget underhåll dock är priset högre och passar mindre bra i klassiska miljöer. Ett PVC fönster kan måttbeställas och kräver väldigt lite underhåll. Utseendet kan fås som klassiskt trä och med ett stort färgval.

  • Sidohängda fönster öppnas åt varsitt håll i mitten. Denna fönstertyp är vanlig och i äldre hus har många av dessa fönster spröjs, som delar av fönstrets yta i mindre enheter.
  • Underkantshängda fönster öppnas uppe på mitten av fönstret medan överkantshängda öppnas i mitten längst ner vid fönsterbrädan. Dessa typer av fönster används ofta i mindre utrymmen, på hög höjd, som till exempel på en vind eller i en källare.
  • Karmfasta fönster kan inte öppnas och kan ge säkerhet i en lägenhet som ligger en bit ovanför marken eller där det inte finns ett behov av att kunna öppna alla fönster.
  • Panoramafönster är stora fönster, som ger en stor utsikt eller släpper in mycket ljus. Dessutom finns takfönster som släpper igenom ljus i ett snedtak.

Glasen i fönstret kan bestå av ett glas, 2-glas eller 3-glas beroende på behovet. Ligger huset efter en stor, trafikerad väg, kan ett 3-glasfönster skydda mot buller. I en sommarstuga som bara bebos på sommarhalvåret kan det räcka med ett 1-glas fönster.

U-värdet är ytterligare en aspekt att tänka på när du väljer ett fönster och innebär helt enkelt den värmeisolerande förmågan fönstret har. Man mäter u-värdet genom att ange hur många Watt värme som flödar genom glaset vid temperaturskillnader ute och inne. Man mäter i Kelvin eller Celsius och per kubik meter, W/m2K. Här är låga U-värden bra, då det betyder att fönstret läcker mindre och isolerar mer.