Vilken uppvärmning?
Du vill gärna att ditt hus ska vara vackert, välkomnande och varmt. Vackert och välkomnande är förstår upp till en själv vad man anser passa in i dessa kategorier. Värmen är dock gemensam för alla. Frågan är bara vilket alternativt som är bäst?
Golvvärme
En fin finess som ökar värdet på huset och ger väldigt stabil värme. Den är bra eftersom den värmer från golvet och uppåt, vilket ger en jämnare temperatur och det är lättare att hålla rummet varmt hela tiden. Golvvärme kostar dock en hel del och beroende på vilket typ av golv man har behövs olika metoder, på vissa golv kan man inte ens lägga golvvärme utan att utgifterna blir dyrare än sparade intäkter. Golvvärme passar bäst till ett eller två rum, helst badrum och hallar.
Bergvärme
Här utvinner man värme ur grundvattnet i en berggrund. Man borrar sig ned ca 90-200 meter och ta värmeenergi därifrån. Det här metoden ger dig varmvatten och värme i radiatorer och värmepumpen. En av fördelarna är att det är lätt att hålla samma temperatur under hela året. Det är ett miljövänligt alternativ och innebär väldigt lite underhåll. Nackdelarna kan man säga är att man måste ha berg under sig på gården för att kunna borra. Dessutom kan installationen av bergvärme kosta runt 200 000 kronor som man ska verkligen vara säker på att det är värt kostnaderna.
Braskamin
Ett annat sätt för att skapa en värmekälla är att installera en braskamin. Det är sällan en braskamin kan värma upp ett helt hem, men ett stort vardagsrum kan lät kännas svalt och dragit och då kommer kaminen in som räddaren i nöden. Den skapar också en myskänsla och passar om inredningsdetalj. Den kan även dra ned kostnaderna på ditt huvudsakliga uppvärmningssätt genom att ta en del av bördan. Kaminerna kopplas till skorstenen och är inte alls lika miljöfarlig som förr i tiden. Det är faktiskt ett miljövänligt och driftsäkert sätt att värma upp huset.
Jordvärme
Har man inte berggrund under huset kan man istället välja jordvärme för att värma upp hela huset på ett miljövänlig sätt. Här borrar man inte utan lägger ned värmeslingor på cirka en meters djup. Man måste dock ha en ganska stor tomt för att det ska vara värt det, mellan 250-400 kvadratmeter. Med jordvärme återvinner man värme från solen och är ekonomiskt smart. Det påverkar inte växtligheten i din trädgård så du kan fortfarande så vad du vill i rabatterna. En av nackdelarna kan man säga är att ju mindre gård och hus du har, desto mindre ekonomiskt är det att ha jordvärme.